Resuming podcast

22 de Maig de 2025 a les 12:07

Càritas Torelló atén més de 300 persones durant el 2024

Compartir

L'acollida, l'habitatge i l'empadronament són algunes de les principals preocupacions de l'entitat torellonenca. 

Les persones voluntàries que formen part de l'equip de Càritas Torelló. 

Càritas Interparroquial de Torelló va presentar dimecres al migdia la memòria econòmica i d’activitats corresponent a l’any 2024. El mossèn Jean Claude Ruzindana, president de Càritas Interparroquail de Torelló, i la directora de l’entitat torellonenca, Carme Francolí, van coincidir en afirmar que “es tracta d’un document que no és només un recull de xifres, sinó un reflex de l’esperit evangèlic ja que Càritas vol estar al costat de les persones, ben a prop de qui més ho necessita, creant espais amb cor i treballant per acompanyar les persones més vulnerables en l’exercici dels seus drets”.

Durant el 2024 Càritas ha atès 305 persones, 18 de les quals viuen en precarietat habitacional i 26 viuen soles. Són 35 els voluntaris que hi intervenen i que hi dediquen 2302 hores. Les principals preocupacions de Càritas “són que les persones i famílies necessitades no tenen on acudir, el problema de l’habitatge que incrementa situacions de vulnerabilitat en dones, homes i famílies i les dificultats per accedir a l’empadronament de les persones nouvingudes”.

Pel que fa el programa d’acollida i acompanyament atén 121 participants. 60 famílies han rebut ajuts econòmics, 56 participen a El Magatzem i 21 són derivades a la botiga de roba Moda Re. Maria Àngels Casals, una de les voluntàries, va posar de manifest que “Torelló ha sobrepassat els 15.495 habitants, 12621 són espanyols i 2874 nouvinguts; 491 són europeus i 2383 de la resta del món”. Per aquest motiu va afegir que “tenim una població de procedència molt diversa i que planteja un repte a nivell de cohesió social, però també una oportunitat i un valor que hem d’aprofitar”. Per aquest motiu va dir que “les respostes han de ser individuals però també col·lectives” i “la construcció de xarxes comunitàries pot ser un objectiu també de les administracions que han de crear les condicions perquè sigui possible”. “La família, els amics, l’escola, la universitat, les empreses, la cultura, el poble o les entitats han d’exercir de comunitat, no només de lloc on passar el temps”, va comentar.

Respecte el programa per a persones sense llar i un habitatge digne hi participen deu persones. Hi ha dos pisos d’acollida temporals mentre que el programa per a persones grans té 8 participants. Joan Casas, voluntari, va dir que “en els pisos de pas hi viuen persones que tenen una situació precària i són vulnerables”. L’objectiu és que “puguin afavorir el seu pla de vida”.

Dins el programa d’infància i adolescència i família, se’n beneficien 236 infants. D’aquests 33 participen al projecte ‘Reforç escolar’ i al gener se n’incorporen 5 més, 26 a les activitats extraescolars, 169 al projecte joguines i 8 a l’Eixamplant Horitzons. Carme Oller, voluntària, va explicar que els infants i joves nouvinguts tenen desavantatge en dos aspectes: “El primer és el fet que no entenen la llengua catalana com a llengua d’ús habitual, la família el sol desconèixer, i el segon és que des de casa els és difícil poder-los ajudar a fer els deures o a estudiar”. Actualment les classes es fan a la rectoria però de cara el curs vinent volen canviar d’espai. 

Oller va afegir que “des de Caritas el nostre objectiu és ajudar a tots aquests alumnes a assolir un èxit escolar i de rebot un èxit social que els beneficia a ells i ens beneficia a tota la societat ja que aquella estona que són a la classe de reforç, se senten escoltats, valorats i ajudats”. Per altra banda, en el programa educació i formació per adults hi ha 7 participants en el projecte alfabetització i 5 al projecte Horts.

Pel que fa les dades econòmiques de Càritas Torelló ha tingut una despesa de 22.537 euros i uns ingressos de 23.284 euros, 13.284 provinents de fonts privades i 10.000 de fonts públiques. El també voluntari Quim Camprubí va destacar que “aquest any les despeses han crescut un 5%” i que els pisos de pas “representen una despesa important”.

A l’acte tampoc hi va faltar la regidora de Benestar Social, Núria Montanyà, que un any més va felicitar a tots els voluntaris de Càritas per a la tasca que realitzen “perquè sou una part imprescindible del treball comunitari que es fa Torelló conjuntament amb la regidoria”Ramon Martínez, president de Càritas Diocesana de Vic, que anteriorment havia estat director de Càritas Torelló, també va assistir a la presentaciód. Martínez va recordar unes paraules del recent desaparegut papa Francesc que diuen: “Pobre no és el que té poc, pobre és el que necessita molt”