Resuming podcast

14 de Maig de 2025 a les 11:27

El Festus 2024 omplirà Torelló d’arts al carrer amb setze propostes sobre l'"invisible" i de quilòmetre zero

Compartir

Es podrà veure els propers 23 i 24 maig. 

Tienda, Ortuño i Marginedas. (Foto: Ajuntament Torelló). 

La 28a edició del Festus, el Festival d’Arts al Carrer de Torelló, presenta un total de 16 propostes de teatre, dansa, circ, música i arts visuals de “quilòmetre zero” que es podran veure els propers 23 i 24 de maig. El tècnic de Cultura, Blai Marginedas, va explicar durant la presentació, que el Festus “és una proposta pública de risc que complementa la resta de programació cultural que es fa al municipi”.

L’edició d’enguany busca “donar a conèixer aquelles veus que no són les que criden més fort i que es mouen des de la penombra”, per això la temàtica girarà al voltant de l’invisible.

En l’apartat de les arts visuals, Oriol Segon presenta ‘Interdependència’, un mural fotogràfic efímer i que mostra el retrat d’una persona racialitzada que interpel·la l’espectador. El mural, que es podrà veure al passatge de la Segrera, juga amb l’efecte de la perspectiva, ja que “només des del punt de vista correcte es podrà veure la imatge en la seva totalitat”, va dir Marginedas. La segona proposta és la performance ‘Blackout’, a càrrec del pintor i tatuador Mateu Targa i la Dj Valentina Risi. L’acció consisteix en una sessió de tatuatge en què es taparà un tatuatge en directe “amb la idea d’esborrar o invisibilitzar la memòria”. A més, la màquina de tatuar estarà equipada amb micròfons que transformaran el so de la sessió en música electrònica.

El tret de sortida del Festus el donarà divendres la companyia Eunoia Kolektiva amb ‘Tenet’. La companyia reuneix vuit artistes de circ “amb l’objectiu de crear una companyia de gran format a Catalunya, un repte poc habitual i difícil de sostenir avui en dia”. Després, ‘Sklenta Melta’, dirigida per Vivian Friedich, “unirà la fragilitat del vidre amb el risc del propi circ”.

Daniela Brown i Eduard Paredes presenten SOT, “una peça de teatre que juga amb l’humor absurd i que pot recordar a obres com Tots esperant a Godot”. Es podrà veure en un escenari natural, a la zona esportiva. A continuació, actuarà la SADCUM, una de les companyies de dansa més trencadores del moment “amb una proposta basada en l’estètica postinternet, que explora moviments relacionats amb .gifs, memes, loops, intel·ligència artificial o errors digitals”.

Les places i carrers del centre del poble acolliran bona part de les propostes. Manel Rosés presenta ‘ÁKRI’, una proposta que aborda la por a través de l’acció simple de pujar una escala. També es podrà veure A.H.N.I (Accions Humanes no Identificades), de la companyia catalanobalear Hermanas Picohueso, que mostraran un grup d’adults alineats amb el sistema, enfrontats a un grup d’infants menors d’11 anys que, amb la seva inquietud, intentaran sacsejar l’ordre establert que s’apodera de les persones. També es presentarà ‘A Ciegas’ de la companyia Elelei, en què la coreografia es construeix a partir del joc de tapar els ulls dels altres. A més, es comptarà amb la companyia francesa ‘Le Piston Errant’, amb un espectacle que combina música, teatre, efectes especials i pirotècnia. La Cobla Canigó juntament amb la pallassa manlleuenca Marta Sitjà, presentaran Canitrupe de Madame Tick, per celebrar el seu 75è aniversari.

Els jardins de Can Parrella seran l’epicentre de les propostes musicals. S’hi podrà escoltar gavina mp3 i Balma, dos grups que aposten per la música en català amb sonoritats influenciades per l’ona urbana actual. També hi haurà Egosez, amb una sonoritat que defineixen com una trance jungle blues i destaquen per una posada en escena d’estètica afroqueer que vol visibilitzar temes com l’amor modern, la política o els tòpics espirituals. Selva Nua, Mourn i la vigatana Carla seran altres de les propostes musicals. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Marc Tienda, va destacar els dos espais off d’aquesta edició. Per un cantó, hi haurà la segona edició de l’escenari de TantPercent i Ràdio Ona amb els grups Kiu, Hatxe, Ypnosi i Classe B al pàrquing de l'Arxiu, i per l’altre, l’espai de La Carrera amb els grups The Wax, Acid Snot, Noïa, Derbi Junior i Gris.

L’Escola Municipal de Música de Torelló, Musit, també hi participarà amb un passant que s’iniciarà a la plaça Vella i finalitzarà als jardins de Can Parella. Allà també hi hauran els jocs de RE-CREA, el programa de creació de joc de fusta impulsat pel Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura. Després s’iniciarà el vermut electrònic a càrrec de la dj turca APOKÄ que també tancarà el Festus.

L’alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, va dir que el Festus “és una aposta indiscutible al calendari que ens identifica” i que presenta “una oferta consolidada i actualitzada”.

La imatge gràfica del Festival ha anat a càrrec dels dissenyadors Pol Solà i Ainara Martín.